En funktionssepa- rerad stadsdel med glest mellan husen. Årby i Eskilstuna. Bild: Mats Ohlin
Funktionsseparerade stadsdelar
Stadsdelarna som byggdes i Eskilstuna på 1960-talet utfördes enligt funktionssepareringsprincipen. Resultatet blev utpräglat ensidiga bostadsområden, strikt isolerade från sina omgivningar. Byggnadskropparna kan upplevas som glest utplacerade i ett odefinierat närområde. Uppdelade kommunikationssystem och vidsträckta parkeringsytor tar stora arealer i anspråk och bidrar också de till enklavernas isolerade karaktär.
Segregationen blev således redan från början inbyggd i denna typ av bostadsområden, och har tyvärr kommit att accentueras ännu mer med tiden.
I vår utställning Vision Årby presenterade vi ett åtgärdsförsök tillämpat på ett av Eskilstunas miljonprogramsområden. Planförslaget fick ta form av de parametrar som vi anser vara nödvändiga för en levande och mänsklig stadsutveckling. Årby blev därmed ett exempel på hur en funktionsseparerad bebyggelsemiljö skulle kunna omvandlas till integrerad stadsmiljö.
Nu vill vi redovisa vår föreslagna metod så som vi menar att den borde kunna tillämpas generellt för en hållbar och välmående stadsplanering.
Funktionsseparerade enklaver kan integreras till levande stad
|