SITUATIONSSTRUKTUR
Årby ligger relativt centralt i Eskilstuna med gång- och cykelavstånd till centrum.
Årby angränsar till E20 och dess huvudförbindelse med Eskilstuna, vilket smidiggör och förenklar buss- och bilpendling till och från Stockholm, Örebro, Västerås och andra strategiska orter i Eskilstunas närområde.
Årbys idag isolerade belägenhet i staden menar vi kan luckras upp med ökad genomströmning av gator och genom så många förbindelser som möjligt till gatunät i angränsande områden.
Rikt gatunät minskar isolering.
FUNKTIONSSTRUKTUR
Den kanske viktigaste åtgärden för Årby består i att försöka komplettera den nuvarande ensidiga bostadsfunktionen med andra primärfunktioner, framför allt arbetsplatser inom såväl offentlig förvaltning som näringsliv. Om man lyckas uppnå en balanserad blandning av dessa två funktioner; boende och arbete, blir Årby befolkat i större utsträckning än nu under hela dygnet. I sin tur ger det ökade förutsättningar för etablering av kommersiell service vilket kan ses som ett önskemål i sig för en levande stadsmiljö.
Blandade funktioner ger staden liv och komplexitet.
KVARTERSSTRUKTUR
Två begrepp som används av stadsplanerare är "allmän platsmark" och "kvartersmark". Det förstnämnda begreppet omfattar vår gemensamt ägda mark som gator, torg och parker; det sistnämnda är enskilt ägd mark. En stadsmässig miljö upplevs ofta som just stadsmässig där det finns tydliga gränser mellan allmän platsmark och kvartersmark. Ett sätt att uppnå detta är att låta byggnader bilda kvarterens gränser. Obebyggda delar kan avgränsas med plank eller mur så att tydliga gårdsrum bildas vilka då är halvoffentliga/halvprivata. Gårdarna utförs företrädesvis som trädgårdar för rekreation, utevistelse, samvaro, lek och odling.
Nämnda sätt att ordna kvartersstrukturen är just den gamla Fristadens – så man kan säga att en flerhundraårig planeringsprincip i Eskilstuna skulle få sin kontinuitet om förslaget förverkligades.
Väldefinierade kvarter ger en stadsmässig grundstruktur
vilket också är den ursprungliga Fristadens struktur.
TRAFIKSTRUKTUR
Gatumark kan utföras funktionsuppdelad eller odifferentierad. Det senare innebär exempelvis klassiska gator; men kan även innebära samspelsytor och gångfartsområden. Vi tänker oss samspelsytor som en bra modell för ett stadsmässigare Årby. Samspelsyta innebär att alla trafikslag tillåts använda gatan så länge det sker på de gåendes villkor. Avsikten är att skapa en dynamisk stadsmiljö med bra förutsättningar för oskyddade trafikanter.
Vårt förslag förutsätter även att bilparkering på gårdarna inte ska förekomma utan hänvisas till parkeringsgarage under marknivå. Sådana garage kan anläggas i takt med den nya bebyggelsens utveckling. Viss kantstensparkering på gatumark bör finnas för att tillgodose behoven för räddningstjänst, personer med fysisk funktionsnedsättning, besökande, varutransporter, de boendes och arbetandes korttidsparkering etc.
Odifferentierade gator på gåendes villkor ger människan staden i retur.
GRÖNSTRUKTUR
Vi föreslår att grönskan struktureras upp, bland annat genom ett park- och koloniträdgårdsområde omedelbart norr om stadsdelen. I ett senare planeringsskede finns även möjligheter att göra en fördjupad studie med trädplanterade gator i fokus. För övrigt ligger i förslaget att var kvartersgård omhändertas och kultiveras av respektive fastighetsägare/boende. Inne på gårdarna kan även finnas platser för odling.
Strukturerad grönska och odlingsmöjlighet i en tidsenlig stad.
KRETSLOPPSSTRUKTUR
Vi tänker oss att det nya Årby ska vara ett verkligt föredöme när det gäller kretsloppstänkande. Tillgång till kompostering och närodling är basala funktioner som självklart bör finnas. Utbyggd sopsortering är ett annat exempel. En inlämningsstation för skrymmande avfall borde rimligen etableras inom stadsdelen. Dagvatten från hustaken kan omhändertas för bevattning – kanske ledas i prydligt ordnade öppna strukturer i gatunätet till passande uppsamlingsplatser som exempelvis det koloniträdgårdsområde som föreslås.
Närodling och dagvatten i öppet kretslopp kan ge positiva miljöupplevelser.
ÄGARSTRUKTUR
En fråga som vi vill dryfta är möjligheten till någon sorts boende-ägande. Olika beprövade former finns såsom bostadsrättsförening, bostadskooperativ och bygg-gemenskap. Vid försäljning av bostadsfastighet har de boende lagstadgad rätt till förköp. I ett sådant fall äger de hyresgäster som önskar bibehålla sin hyresrätt också lagenlig rättighet att fortsätta hyra sin bostad på oförändrat vis. Med exempelvis en unik bostadsrättsförening i varje kvarter kan byggherrestrukturen bli tillräckligt mångfacetterad och småskalig för att plangenomförandet också spontant ska ske varierat över tid och till utförande.
Småskaligt ägande ger ökad mångfald över tid och i utformning.
GENOMFÖRANDESSTRUKTUR
Detta förslag till områdesplan för Årby medför realiserat en komplex plangenomförandeprocess. Från dagens situation med i princip ett enda storkvarter föreslås uppdelning i ett trettiotal kvarter av mindre storlek. För vart och ett av dessa nya kvarter behöver i princip ny detaljplan upprättas, innebärande bland annat ändrad bebyggelsestruktur med utökad byggrätt.
För att kunna uppnå en av de fyra väsentligaste punkterna i Jacobs (se vår vidstående debattartikel) kriterier för levande stad nämligen dynamisk blandning av byggnader med olika åldrar, stilar och utseenden, är det ytterst viktigt att genomförandet sker under lång tidsrymd och med många olika aktörer.
Små kvarter och lång genomförandetid
ger ökad variation och komplexitet.