Agneta Roisko

Till index

 

Normalt kommer man till en hemsida när man navigerar på detta viset...

Och det gjorde man även här tills för ett tag sen. Nämligen intill dess att Agneta lade ner sin blogg och övergick till Facebook istället.

Därmed inställde sig ett problem för mig: vad göra!? Jag hade inte någon stor lust att delita Agneta från mina Friends. Lösningen blev då att på denna plats inrätta ett särskilt sajt-utrymme för henne.

Jag förväntar mig inte att hon kommer att vara aktiv här i egen hög person, utan jag tänker mig att det blir jag som lägger in ett och annat som kan ha relevans — i skrivande stund en redovisning av Agnetas två böcker som hon hittills utgivit.

 

 

 

Agneta Roisko

 

 

 

12 jan14

Ny bok

Jag benämner ju (med hennes tillåtelse och bejakande) Agneta för "storyteller". Det är hon alltjämt, och i hög grad — men kan numera dessutom titulera sig "författare", enligt Författarförbundets stipulat om minst två utgivna böcker.

Agnetas senaste alster utkom i höstas och håller hennes gängse genre fantasy. Jag har just ( i natt!) avslutat denna spännande läsning, och sörjer att den tagit slut. Ser därför med förhoppning fram emot kommande böcker i samma serie!

Aktuell Folket innehåller en artikel om Agneta och hennes nyutkomna bok. Jag refererar texten i dess helhet nedan.

 

Agneta Roiskos senaste bok.

 

Folket 11-17 jan 14

"Genom fantasy får jag nya tankar"

När den 50-åriga kvinnan ligger i badet får hon besök av en cirka en meter lång figur med illgrön jacka, klarblå byxor och extremt röda skor. Hon försöker glömma alltihop, men det går inte. Där har du avstampen för Agneta Roiskos andra fantasyroman Eldhjärta och Stenhjärta.

— Jag läser inte realistisk litteratur. Jag vet redan hur det är. Men genom fantasy får jag nya tankar. Det ger nya perspektiv på saker och ger nya alternativ. Tänk om...

Det säger Agneta Roisko, 51, som jobbar som språklärare på Eskilstuna folkhögskola.

För fem år sedan släppte hon sin första fantasyroman Drakar och berg. Och nu har alltså hennes andra fantasyroman kommit.

Svenska Barnboksinstitutet har köpt in ett exemplar, vilket hon tycker är kul. Samtidigt sätter det en stämpel på den som barn- och ungdomsbok, vilket hon själv inte riktigt tänkt sig.

— Jag tänker inte på någon speciell ålder. Fantasy räknas ofta som barn- och ungdomslitteratur, för att det är sagor. Men jag tycker det är vuxet att ha fantasi.

Och fantasi menar hon att hon själv har. Dessutom har hon ett intresse för miljö och djur. Och för andlighet.

— Jag tror att det inte är omöjligt att det finns naturväsen, och tomtar, på riktigt. Överhuvudtaget är andlighet och fantasi undanträngda i vår tid och hänvisas till barndomen. Den värld vi lever i är så ytlig, säger Agneta Roisko.

 

I DEN nya boken möter läsaren en kvinna i hennes egen ålder. En kvinna som möter just en tomte, Eldhjärta, och ett annat naturväsen, Stenhjärta. Och tillsammans med dem får hon uppleva ett äventyr och hamnar i Inifrion.

— Det börjar i verkligheten och sedan kommer de in i en annan värld, in i sig själva, säger hon.

— Och det är dags för en mogen kvinna i sina bästa år att uppleva äventyr. Hon är i precis rätt ålder, säger Agneta Roisko, som ser en styrka med en fantasyroman som inte har barn och unga i huvudrollen.

Boken är utgiven genom Recito förlags avdelning för små upplagor, och boken är tryckt i 100 exemplar. Hennes första bok har tryckts i sammanlagt 300 exemplar och fortfarande finns en upplaga kvar.

Marie Hillblom

 

 

 

13 jan 14

Första boken

Agnetas föregående bok, den som nämns i slutet av artikeln, och som utkom år 2009, har följande baksidestext:

Vad ska man göra med drakar? Ska de dödas till varje pris, eller bör man göra något annat med dem?

I den här boken får man ett svar på den frågan, kanske inte det rätta, kanske inte det enda, men ett svar. Vi får följa Madeleine genom ett främmande landskap när hon kommer underfund med sig själv, sin omgivning och sitt uppdrag.

 

Bokens framsida ser ut som följer.

 

Agneta Roiskos första bok.

 

Handlingen, som jag minns den (efter cirka fem år sen sist jag läste den), slingrar sig som en orm längs tidsaxeln mellan nutid, dåtid, urtid och helt andra dimensioner. Det är ett originellt grepp som författaren tillämpar på sitt alter egos upplevelseräcka — inte helt olikt Lewis Carrolls Alice i underlandet. Fast till skillnad från denna (inte så) smått psykedeliska saga, bibehåller Agneta Roisko hela tiden en höggradig realism, trots verklighetens förflyttningar genom kinesiska askar till rumtider, omöjligen oförmedlat upplevda av oss här i vår vardagliga tillvaro.

Agneta Roiskos bok Drakar och Berg gav åtminstone mig en bestående aktivering av slumrande aketypier — något som berikat mitt sinnelag och givit min egen fantasi en kompis på vägen.

Mats

 

 

 


© Mats Ohlin & Agneta Roisko 2014