Mats Ohlin Criticism Sveriges Arkitekter Södermanland

Till index


 

 
Sveriges Arkitekter Södermanlands arkitekturpris 2012

 

Stadshotellet i Eskilstuna.
Stadshotellet i Eskilstuna. Foto: Mats Ohlin.

 

2012 års arkitekturpris utdelades den 24 november 2012 till Stadshotellet i Eskilstuna. Juryns motivering löd som följer:

 

Stadshotellet i Eskilstuna har återuppstått! Den karaktäristiska trettiotalsbyggnaden har fått tillbaka sin ursprungliga klassiskt strama stil dessutom något förädlad och uppdaterad.

Nutida tillägg samspelar med det gamla i en tidlöst minimalistisk funkisstil i god balans tack vare den höga ambitionen i renoveringsprocessen. Nya rumsligheter, och sambanden mellan dessa, utgör en väl fungerande och elegant miljö med anor från 1930-talet. Historiska detaljer som har kunnat räddas har tagits tillvara och bidrar till tidskänslan och kontinuiteten. Smäckra fönsterpartier, hantverksmässigt utförda smidesräcken, gedigna material i detaljer, nätta konstruktionslösningar, den smidiga inpassningen av teknisk utrustning – tillsammans vittnar detta om engagemanget i återuppbyggnadsarbetet.

Stadshotellet uppfördes år 1939 med Frej Klemming som arkitekt. Det var stadens största och mest tongivande hotell i 70 år med konferensdel, restaurang och nattklubb. En katastrofal brand ödelade dock den äldsta delen av byggnaden i februari 2009 - strax efter 70-årsjubileet. Trots sitt centrala läge vid stadens vattenfront stod hotellet länge som en ruin. Hösten 2011 tog äntligen renoveringsarbetena sin början och den 7 september 2012 kunde stadshotellet återinvigas. Staden har därmed återfått en viktig del av sin identitet som även har berikats med en förädling.

En projekteringsmetodik av gamla sorten, där arkitekten deltar aktivt på byggarbetsplatsen, kom att tillämpas. AQ arkitekter genom Jan-Eric Bergström har svarat för en förnämlig arkitektinsats. Restaurerings- och återuppbyggnadsarbetet har utförts i intim samverkan med byggherren Infab och nyttjaren Elite Hotels genom Bengt Olofsson respektive Bicky Chakraborty.

Sveriges Arkitekter Södermanland finner det därför väl värt att utse Elite Stadshotellet till 2012 års mottagare av priset för god arkitektur.

 

Juryn för Sveriges Arkitekter Södermanland pris 2012

Eva Edberg
Jenny Kvanta
Mats Ohlin
Marina Pavlova
Jan Rundbom

 

2012 års bronsplakett.

 

Priset utgörs av diplom till arkitekten och byggherren samt en bronsplakett, avsedd att sättas upp på byggnadsverket. Årets plakett ses avbildad här ovan.

Ytterligare info om Sveriges Arkitekter Södermanlands arki­tekturpris finns på Sveriges Arkitekters hemsida.

 

Sidan är under konstruktion.

 

 


© Mats Ohlin 2013-19   |   Senast uppdaterad